Scheiden en kinderen

Zodra u en uw huidige partner op het punt staan om te scheiden, zijn er voor uw kinderen ook veel lasten en zorgen. Deze zorgen zullen er altijd zijn en een scheiding zal niet onopgemerkt blijven voor uw kinderen. Wel zijn er veel mogelijkheden om dit proces soepel te laten verlopen. Want hoe u het ook went of keert, als u en uw partner niet meer samen kunnen, moet deze beslissing toch gemaakt worden. In dit artikel lichten we toe hoe men ervoor zorgt dat de kinderen hier zo min mogelijk last van hebben.

Kinderen en scheiding: afspraken maken

Een soepel verloop van een scheiding begint bij duidelijke en eerlijke afspraken. Dit zijn afspraken voor zowel tussen u en uw partner en uw kinderen. Afspraken zorgen simpelweg voor minder discussie, en minder discussie betekent minder ruzie en onduidelijkheden. Zo blijft het voor alle partijen te allen tijde duidelijk en overzichtelijk. Want bij een scheiding komen nu eenmaal veel grote en kleine zaken kijken. Zijn deze afspraken lastig te maken? Zorg dan voor een juist bureau dat hierbij kan helpen.

Kind en partner apart

Zorg dat uw kind nooit tussen u en uw partner in komt te staan. Dit kan de oorzaak zijn van een flink schuldgevoel bij de kinderen. Zorg dat de eventuele discussies die plaatsvinden ver van uw kinderen weg zijn, zodat ze hier niets van meekrijgen. Praat zo nu en dan met uw kinderen om te pijlen hoe het gaat en voorkom bekrompen gedrag.

Kinderen en scheiden kan positief zijn

Hoe raar het misschien ook klink: er zijn ook positieve kanten van een scheiding. Kinderen die dit proces goed verwerken, worden vaak een stuk zelfstandiger. Ze zijn harder en staan stevig in hun schoenen. Vaak komt dit als ze de juiste begeleiding krijgen en het geaccepteerd hebben. Praat daarom continu met uw kind en wil dit niet lukken, ga dan opzoek naar een scheidingsbemiddelaar bij u in de buurt die erkend is, zoals scheidingsbemiddelaar Uden.

Kinderen en echtscheiding tips

Hieronder volgen nog een aantal tips:

  • Praat altijd met uw kinderen en ex partner.
  • Ga naar een erkend bemiddelingsbureau.
  • Maak duidelijke afspraken.
  • Zorg dat uw kinderen er zo min mogelijk van mee krijgen.
Geplaatst op 18 februari 2016

2 reacties op “Scheiden en kinderen”

  1. Lauren schreef:

    Ik ga met mijn man scheiden en het is inderdaad echt stressvol voor mij. Ik ben het er volledig mee eens dat kinderen het belangrijkst zijn. Ik wil dan ook alles doen, zodat mijn dochter geen negatieve indruk of zelfs schuldgevoel van het proces zal krijgen. Maar ook denk ik dat ik een goede bemiddelaar moet vinden, omdat alle belangen in aanmerking moeten worden genomen als ik een goede relatie met mijn ex wil behouden.

  2. Natalie schreef:

    Scheiden kan inderdaad soms de beste oplossing zijn voor het kind. Toen mijn broer ging scheiden, was zijn zoon ineens van de fopspeen af en zijn dochter van haar woedeaanvallen. Nu, jaren later, zijn mijn broer en zijn ex de tevreden grootouders van een harmonieuze extended family. Zo kan het ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *