Tips voor het bereiken van een minnelijke scheiding

Een scheiding is nooit fijn. Hier geven we u een aantal bruikbare tips uit onze praktijk.

Uw scheiding zal langzamer zijn als u uw partner haast

Aan het begin van het scheidingsproces zitten u en uw partner waarschijnlijk op verschillende emotionele plaatsen. De persoon die als eerste aan echtscheiding begon te denken, heeft meer tijd gehad om te wennen aan het idee van scheiden. De persoon die niet de eerste beslissing om te scheiden heeft genomen, bevindt zich op een andere plaats. Hij/Zij voelt nog steeds rauwe emoties zoals shock, ontkenning en woede. In deze staat zal hij/zij het onmogelijk vinden om afspraken te maken. 

Hoe meer de aanstichter ongeduldig wordt, des te meer graaft zijn partner de hielen in en komt het tot stilstand. Uw scheiding zal langzamer zijn als u de andere persoon haast. Als u in deze positie bent, oefen dan geen druk uit, maar laat uw partner de tijd inhalen. 

Onderhandel vanuit een positie van kennis, niet vanuit emotie

Het maakt niet uit of u rechtstreeks met uw partner probeert te onderhandelen, naar bemiddeling gaat of zich op de rechtbank voorbereidt; u moet wat basisinformatie over de wet begrijpen. Als u beiden dit begint te begrijpen en uw verwachtingen realistisch zijn, heeft u alle kans om over uw eigen regeling te onderhandelen zonder hoge kosten van een echtscheidingsadvocaat. Het kan de wet niet schelen wie zich vergist. Wat belangrijk voor u is en wat belangrijk is voor de wet, zijn vaak verschillende dingen. De wet moet de ‘feiten’ kennen voor de uitsplitsing van het huwelijk en u zult deze moeten documenteren. 

Maak een tijdschema met uw partner en houd u eraan

Een van de grootste oorzaken van escalerende kosten bij een echtscheiding is dat het veel langer duurt dan verwacht. Als u nog nooit eerder bent gescheiden, is het onwaarschijnlijk dat u veel idee hebt van het tijdschema voor een scheiding. Allereerst is het moeilijk te voorspellen hoe lang het duurt om afspraken te maken met u partner. 

Onze echtscheidingsadvocaat vertelt ons vaak dat hoe langer een scheiding duurt, hoe moeilijker het wordt om een ​​akkoord te bereiken. De persoon die om de scheiding vroeg, raakt gefrustreerd en boos, zijn ex voelt zich gepest en verward. Het is echt belangrijk om te proberen deze sterke emoties te beheersen, omdat ze een anders minnelijk proces heel snel kunnen ontsporen. 

Een goede manier om de controle te behouden is om tijdschema’s overeen te komen. Ze helpen het momentum te behouden en vooral om dingen te regelen.

Geplaatst op 13 december 2019

Eén reactie op “Tips voor het bereiken van een minnelijke scheiding”

  1. Ivan schreef:

    Het meeste kans op een geslaagde minnelijke scheiding is wanneer je allebei even ver bent. Dat is een luxe positie. Mijn ex en ik waren er het er allebei over eens dat we beter niet verder konden gaan. Het was in ons beider interesse om op “zakelijk” te gaan. Wat ook hielp: er waren niet zoveel financiële belangen. Hoe meer bezit erbij komt kijken, hoe gecompliceerder het wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *